Lapsia aikamatkalla Sagalundin museon puutarhassa.

Museot ja aineeton

Suomessa on laaja museoiden verkko, joka voi tukea aineettoman kulttuuriperinnön suojelutyötä. Tutustu sivuillamme museoiden työn tueksi kehitettyihin työkaluihin sekä videotallenteisiin aiheeseen liittyvistä puheenvuoroista.

Aineettoman kulttuuriperinnön näkökulma vaatii myös pohdintaa museon roolista. Mitä yhteisölähtöisyys museoiden työssä tarkoittaa? Miten museon työ voi edesauttaa elävän perinnön vaalimisessa? Miten nykydokumentointi voi tukea elävän perinnön elinvoimaisuutta?

Museokenttä on ollut aktiivisesti mukana Unescon sopimuksen toimeenpanossa. Sopimuksen toimeenpanosta ja julkaisuista on lähetetty tietoa ja kyselyistä museokentälle ja aihetta on esitelty useissa museoalan valtakunnallisissa tapahtumissa.

Monet alueelliset vastuumuseot ovat olleet kumppaneina ja puhujina Museoviraston järjestämissä alueellisissa yhteistyöseminaareissa ja museoita on mukana myös elävän perinnön ringeissä. Alueelliset ja valtakunnalliset vastuumuseot ovat olleet myös koordinoimassa joitakin Elävän perinnön wikiluettelon ilmoituksia.

Myös kansainvälisellä kentällä aiheessa tapahtuu jatkuvasti. Intangible Heritage and Museums on viiden maan EU-hanke, jossa kumppaneina olivat myös ICOM (International Council of Museums), NEMO Network of European Museum Organisations sekä ICH NGO Forum. Tutustu hankkeessa tuotettuun työkalupakkiin ja julkaisuun hankkeen sivuilla. Tarjolla työkaluja, videoita, keskustelukortit ja case-esimerkkejä eri puolilta Eurooppaa.


Työkaluja museoiden elävän perinnön työhön

Inpiraatiokorttipakasta löydät 40 esimerkkejä Suomen museoissa toteutuneesta elävän perinnön työstä. Pakka tarjoaa tuhdin tukun eväitä yhteisöjen kanssa työskentelyyn – esimerkiksi yhteisnäyttelyitä, tapahtumia, julkaisuja tai hankkeita, jotka on tehty läheisessä yhteistyössä elävään perintöön liittyvien yhteisöjen kanssa. Lataa korttipakka tästä (pdf).

Työpajapohjien avulla voit mennä syvemmälle pohdintoihin aineettoman kulttuuriperinnön roolista museon työssä. Pohjat on kehitetty kansainvälisessä ICH and Museums-hankkeessa. Suomenkieliset työpajapohjat voit ladata tästä (pdf).

Perintöhyrrän avulla voit keskusteluttaa eri ikäisiä ihmisiä heille tärkeästä elävästä perinnöstä. Perintöhyrrä on suunnattu kouluttajille ja kasvattajille ja sitä on käytetty musoeiden yleisötyössä eri puolilla Suomea. Perintöhyrrä löytyy jo 14 kielellä. Lataa perintöhyrrä tästä (pdf).


Opi lisää aiheesta

Suomessa on järjestetty useita seminaareja elävän perinnön työstä museoissa. Syksyllä 2020 järjestettiin Aineeton kulttuuriperintö, moninaisuus ja museot yhteistyössä TAKO-verkoston kanssa. Seminaarin pääpuheenvuorot löydät tästä linkistä. Päivän koko tallenne on saatavilla pyydettäessä.

Syksyllä 2020 hankkeen tiimoilta järjestettiin Nordic Museums and Intangible Cultural Heritage -webinaari, jossa esiteltiin konkreettisia aineettoman kulttuuriperinnön työkaluja ja tapausesimerkkejä.

Lisätietoja: Leena Marsio, leena.marsio(at)museovirasto.fi