Suomen romanien kansallispuvun tekemistä.

Ajankohtaista

Tällä sivulla voit tutustua ajankohtaisiin uutisiin aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimukseen liittyen.

Kansallisen luettelon vertaisarviointi on nyt avattu

Museovirasto avasi kolmannen kerran haun Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Hakemuksia saatiin runsaasti ja nyt eri alojen asiantuntijoilla on mahdollisuus kommentoida hakemuksia 2.4.2023 mennessä wikialustalla.

Elävän perinnön teemavuosi 2023

Tänä vuonna on monta hyvää syytä juhlistaa elävää perintöä! Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2023 teema on elävä perintö. Samalla juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon sopimusta ja Suomen 10-vuotista taivalta aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen jäsenmaana.

Kansainvälinen "Wiki Loves Living Heritage" -kampanja juhlistaa aineetonta kulttuuriperintöä vuonna 2023

Elävän perinnön kuvakampanja ”Wiki Loves Living Heritage” juhlistaa elävää perintöä ja kutsuu perinteiden ystävät tekemään näkyväksi perinteitä kuvien kautta. Kampanjan järjestävät Museovirasto ja Wikimedia Suomi yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja Suomen Kotiseutuliiton kanssa.

Kulttuuriperintö Suomessa on myös iranilaista musiikkia ja chala-leipää – Elävän perinnön lähettiläät monipuolistavat näkökulmia perinteisiin

Museoviraston koordinoimassa hankkeessa on syksyn ja talven aikana koulutettu elävän perinnön lähettiläitä, pidetty työpajoja ja tuotettu entistä moninaisempia näkökulmia aineettoman kulttuuriperinnön työhön. Hanke liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, ja sitä koordinoi Museovirasto yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus Taiken, Kulttuuria kaikille -palvelun ja Globe Art Pointin kanssa.

Museovirasto pyytää lausuntoja Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelmaksi 31.3 mennessä

Museovirasto on laatinut yhteistyössä asiantuntijaryhmän kanssa Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma vuosille 2023–2028. Ohjelmaluonnosta on mahdollista kommentoida Lausuntopalvelussa 31.3 mennessä.

Elävän perinnön kansalliseen luetteloon haku auki 15.3 asti

Elävän perinnön kansalliseen luettelon haku avautuu kolmatta kertaa tammikuussa 2023. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimittää uusia kohteita kansalliseen luetteloon määräajoin. Tällä hetkellä luettelossa on 64 kohdetta Suomesta. Haku on avoinna erilaisille yhteisöille ja yhdistyksille 15.3.2023 saakka

Näytä kaikki artikkelit