Nordic Safeguarding Practices -verkkosivun etusivu.

Nordic Safeguarding Practises

Tutustu pohjoismaiseen verkkosivustoon, jolla esitellään hyviä elävän perinnön vaalimisen käytäntöjä.

Nordic safeguarding practices on vuonna 2017 avattu pohjoismainen verkkosivusto, jolla esitellään hyviä elävän aineettoman kulttuuriperinnön vaalimisen käytäntöjä. Sivusto toteuttaa osaltaan Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Mukana on jo 30 esimerkkiä seitsemästä eri maasta.

Verkkosivun tavoitteena on lisätä tietoisuutta, jakaa hyviä käytäntöjä ja innostaa sidosryhmiä aineettoman kulttuuriperinnön kentällä. Tavoitteena on, että sivusto laajenee ja täydentyy jatkuvasti pohjoismaiden hyvillä esimerkeillä eri elävän perinteen aihealueilta.

Sivuston taustalla on Norjan käsityöinstituutin hanke, jota rahoitti Pohjoismainen kulttuuripiste. Projektiryhmässä on jäseniä kaikista Pohjoistamaista, Suomesta mukana ovat olleet Taitoliiton sekä Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen edustajat.

Suomessa elävän perinnön vaalimisen hyviä käytäntöjä kerätään Elävän perinnön wikiluetteloon. Viisi näistä esitellään avautuvalla pohjoismaisella alustalla: Käsityön taiteen perusopetus Taito-käsityökouluissa, Näppäripedagogiikka, Ylä-Kainuun Tarinakartasto ja Ympäristöluotsit.

Suomalaisia toimijoita innostetaan mukaan kartuttamaan niin kotimaista kuin pohjoismaiden yhteistäkin verkkoalustaa! Museovirastolla on myös mahdollisuus käännättää Suomen wikiluetteloon karttuneita parhaita esimerkkejä englanniksi, jolloin niitä voi lisätä myös pohjoismaiselle sivustolle.


Katso myös, mitä Dag ja Leena kertovat sivustosta videoilla!


Lisätietoja