Jatka tarinaa 1

Fortsätt berättelsen

Evenemang och kampanjen Fortsätt berättelsen bjuder in alla att bygga upp en gemensam värld av berättelser.

Berättelser ger utlopp för känslor: skratt, gråt, hopp och rädsla. I berättelser delar man med sig av känslor till andra. Alla har en historia att berätta, i berättelser möter människan sin gelike. Genom att berätta historier lär vi känna varandra. Bibliotek, caféer, pubar och föreningshus är alla bra arenor för berättelser, bilverkstäder och frisörsalonger likaså.

Evemenget Fortsätt berättelsen lockade in 350 människör till Nationalmuseet för att lyssna och berätta i Februari 2019. I nitton olika workshops blev människolivet synligt i hela dess mångfald: kärlek, släkthistorier, favoritföremål, barndomsminnen, att bada bastu – och hela världsalltet. Och allt detta i Nationalmuseets underbara utrymmer.

Med kampanjen gör vi berättandet synligt på olika håll i Finland. Du kan använda dig av en verktygslåda med vilken du enkelt kan sätta upp en berättelseworkshop där det finns människor med berättelser. Verktygslådorna är avsedda för såväl anordnare av berättelseworkshopar som skolor. Se också pä videotutorial.

Evenemanget och kampanjen Fortsätt berättelsen ordnas av Museiverket och Nationalmuseet tillsammans med aktörerna i den muntliga kretsen för det levande arvet. I samarbetet deltar Kalevalaisten Naisten Liitto, Finska litteratursällskapet, Svenska litteratursällskapet i Finland, Institutet för de inhemska språken, Kalevalasällskapet, Samova Storytelling, Runolaulu-Akatemia, Karelska ungdomsförbundet, Kulttuuriyhdistämö Interkult, Föreningen för kulturarvsfostran i Finland, Medborgarforum, Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomen Saunaseura, Fölisöstiftelsen, Haamu Kustannus, Kottby-Sällskapet och ämnesgruppen för folkmusik vid Sibelius-Akademin.

Kampanjen genomförs som en del av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.

Mera information

Leena Marsio, Museiverket, leena.marsio(at)museovirasto.fi +358 29533 6017

Sirpa Huttunen, Kalevalaisten Naisten Liitto, sirpa.huttunen(at)kalevalaistennaistenliitto.fi +358 50 520 1314

How to organize a storytelling workshop?

Tapahtuman osoite

National museum, Helsingfors