Redan Redan

Årets huvudevenemang för det Levande Kulturarvet

Årets huvudevenemang för det Levande Kulturarvet Måndagen den 9 oktober 2023, kl 13.00-16.00 Maijansali, Helsingfors Centrumbibliotek Ode, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsingfors Välkommen!

Årets huvudevenemang för det Levande Kulturarvet
Måndagen den 9 oktober 2023, kl 13.00-16.00 Maijansali, Helsingfors Centrumbibliotek Ode, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsingfors

Det finns många goda skäl att fira det levande kulturarvet i år! Vi firar 20-årsjubileet av Unescos konvention om tryggandet av immateriellt kulturarv och Finlands 10-åriga resa som medlemsstat i konventionen. Dessutom är temat för Europeiska kulturmiljödagar 2023 (European Heritage Days) det levande kulturarvet.

Årets huvudfirande äger rum i Maijansali på Helsingfors Centrumbibliotek Ode, måndagen den 9 oktober kl 13.00-16.00. Evenemanget kommer att innehålla en bred palett av diskussioner, föreställningar och demonstrationer inom området immateriellt kulturarv. Nya tillskott till den Nationella förteckningen över det levande kulturarvet kommer att tillkännages under evenemanget. Samtidigt kommer vinnarna av fototävlingen Wiki Loves Living Heritage att belönas.

Evenemanget organiseras av Museiverket och Finlands Unesco-kommission och är en del av programmet för Europeiska kulturmiljödagar.

Evenemanget är öppet för alla och den förväntas locka intressenter inom immateriellt kulturarv, inklusive utövare, forskare samt representanter från museer, arkiv och utbildningsinstitutioner som arbetar med, för example, scenkonst, hantverk, muntligt berättande och traditioner kopplade till naturen. Evenmanget kommer att hållas på finska.

Det finns plats för upp till 100 deltagare på plats, så se till att boka din plats snart! Evenemanget kommer också att direktsändas på Elävä perintö Youtube-kanalen.

Begär en inspelning av händelsen från leena.marsio (at) museovirasto.fi. Se en del av inspelningen här.

PROGRAM

13.00 Inledande musik: Mäntyharjun huuliharpistit

13:10 Invigning: Forsknings- och kulturminister Sari Multala (tbc)

13:20 Hälsning från Museiverket: Generaldirektör Tiina Merisalo, Museiverket

13.25 10 år med immateriellt arbete i Finland: Leena Marsio, Museiverket

13:40 Paneldebatt: Vilken samhällelig betydelse har immateriellt kulturarv?
Moderator: Pauliina Latvala-Harvilahti, ordförande för expertgruppen inom immateriellt kulturarv

Teivo Teivainen, Finlands Unesco-kommission / Helsingfors universitet
Matti Hakamäki, Folmusik Institutet
Minna Hyytiäinen, Taitoliitto / Taitoföreningen
Teppo Ylitalo, Finlands Hembygdsförbund
Helka Ketonen, Maaseudun Sivistysliitto

14:15 Raakaa tradia med Leija Lautamaja! Scenen intas av en gemenskap av professionella folkdansare och musiker som omvärderar traditionen.

14:30 Kafferast

15:00 Utnämning av nya element för den Nationella Förteckningen över levande kulturarvet samt vinnarna av fototävlingen Wiki Loves Living Heritage. Tiina Merisalo, Museiverkets generaldirektör

15.15 Paneldebatt: Att bevara och överföra det Levande Kulturarvet - erfarenheter från fältet

15:55 Avslutande ord

16:00 Evenemanget avslutas

Tapahtuman osoite

Helsingfors Centrumbibliotek Ode