Redan Redan

Elävän perinnön teemavuoden pääjuhla

Elävän perinnön teemavuoden pääjuhlaa juhlitaan Keskuskirjasto Oodissa maanantaina 9.10. kello 13-16. Juhlassa on luvassa laaja kattaus keskusteluja, esityksiä ja työnäytöksiä aineettoman kulttuuriperinnön kentältä! Lämpimästi tervetuloa!

Elävän perinnön teemavuoden pääjuhla
maanantaina 9.10.2023 klo 13-16

Maijansali, Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki

Tänä vuonna on monta hyvää syytä juhlistaa elävää perintöä! Juhlimme 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta ja Suomen 10-vuotista taivalta sopimuksen jäsenmaana. Myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2023 teema on elävä perintö.

Vuoden pääjuhla järjestetään Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa maanantaina 9.10 klo 13-16. Juhlassa on luvassa laaja kattaus keskusteluja, esityksiä ja työnäytöksiä aineettoman kulttuuriperinnön kentältä. Tilaisuudessa julkistetaan uudet kohteet Elävän perinnön kansallisessa luettelossa. Samalla palkitaan Wiki Loves Living Heritage- kuvakilpailun voittajat.

Tapahtuman järjestävät Museovirasto ja Suomen Unesco-toimikunta. Juhla on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Tapahtuman alun puheenvuorot on katsottavissa täältä. Koko tapahtuman tallenne on saatavilla pyydettäessä. Ota yhteyttä leena.marsio (at) museovirasto.fi.

OHJELMA

13.00 Alkusoitto: Mäntyharjun huuliharpistit

13:10 Avaus: Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala

13:20 Museoviraston tervehdys: pääjohtaja Tiina Merisalo. Museovirasto.

13.25 10 vuotta aineettoman työtä Suomessa. Leena Marsio. Museovirasto

13:40 Paneelikeskustelu: Mitä yhteiskunnallista merkitystä on aineettomalla kulttuuriperinnöllä? Moderaattorina Pauliina Latvala-Harvilahti, aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän puheenjohtaja

 • Teivo Teivainen, Suomen Unesco-toimikunta / Helsingin yliopisto
 • Matti Hakamäki, Kansanmusiikki-instituutti
 • Minna Hyytiäinen, Taitoliitto
 • Teppo Ylitalo, Suomen Kotiseutuliitto
 • Helka Ketonen, Maaseudun Sivistysliitto

14:15 Raakaa tradia feat Laija Lautamaja! Lavan valtaa kansantanssin ja kansanmusiikin ammattilaisista koostuva perinteen uudelleentulkitsijoiden yhteisö.

14:30 kahvitauko

15:00 Uusien elävän perinnön kansallisten kohteiden nimeäminen sekä Wiki Loves Living Heritage- kuvakilpailun voittajat. Tiina Merisalo, Museoviraston pääjohtaja

15.15 Paneelikeskustelu: Elävää perintöä vaalimassa ja siirtämässä

 • Henrik Norri, venemestari, Puuveneveistäjät ry​
 • Mika Joensuu, nuorisopäällikkö, Figuprojektien vertaisryhmä​
 • Rosamaria Bolom, kuvataiteilija, taidetyöpajaohjaaja​
 • Leija Lautamaja, muusikko, musiikintekijä

15:55 Päätössanat

16:00 Tilaisuus päättyy

Saavutettavuus

 • Maijansali sijaitsee Oodin ensimmäisessä kerroksessa. Tila on esteetön liikkumisen apuvälineitä käyttäville.
 • Maijansalin lähin sisäänkäynti on Oodin pääsisäänkäynti (Kansalaistori). Kulkureitti pääsisäänkäynnille on tasainen ja siinä on liikkumista ohjaavaa pintamateriaalia. Sisäänkäynti on vaikeasti hahmotettavissa, mutta valaistu. Sisäänkäynnin yläpuolella on katos. Sisäänkäynnin ovet ovat vaikeasti havaittavat. Ovien ulkopuolella on riittävästi tilaa liikkumiselle. Ulompi ovi aukeaa automaattisesti liikkeentunnistimella. Sisempi ovi edellyttää avaamispainikkeen painamista.
 • Maijansali sijaitsee pääsisäänkäynnistä vasemmalla. Tilan ovi on vaikeasti hahmotettava. Ovea pidetään auki juhlan alkaessa.
 • Lue lisää Oodin saavutettavuudesta: https://oodihelsinki.fi/esteettomyys/

Tapahtuman osoite

Helsingin keskustakirjasto Oodi