WLLH23

Internationell ”Wiki Loves Living Heritage"” -kampanjen firar immateriellt kulturarv 2023

Som en del av den globala kampanjen anordnas en fototävling i Finland för att synliggöra det immateriella kulturarvet, dess skydd och utövare. Kampanjen arrangeras av Finlands kulturarvsmyndighet i samarbete med Wikimedia Finland, Europeiska kulturmiljödagarna och Finlands Hembygdsförbund.

Kampanjen är en del av temaåret Levande traditioner, som firar tjugonde årsdagen av Unescos internationella konventioner om kulturarv. Samtidigt firas också det levande arvstemat för Europeiska kulturmiljödagar.

Wiki Loves Living Heritage är ett deltagande, samhällsdrivet initiativ som uppmanar kulturarvsutövare, Wikimedia-volontärer och kulturinstitutioner runt om i världen att dokumentera och fira sitt levande arv. Det syftar till att kombinera medvetenhetshöjande och dokumentationsaktiviteter - online och på marken - för att förbättra skyddet av levande arv över hela världen.

I Finland lanseras en fototävling ”Wiki Loves Living Heritage” på Europadagen den 9 maj. Foton för den globala kampanjen kan skickas in på Wikimedia Commons under hela året. Bilder som har laddats upp från Finland mellan den 9 maj och 15 augusti deltar i den nationella fototävlingen.

Living Heritage omfattar praxis, kunskap och färdigheter som har överförts genom generationer och fortfarande är värdefulla och används idag. Det omfattar till exempel muntliga traditioner, scenkonst, sociala metoder, ritualer, festliga evenemang, kunskap och praxis rörande naturen och universum eller kunskap och färdigheter relaterade till hantverk. Levande arv är inte bara mångsidigt och färgstarkt, men också en ovärderlig källa till tidtestad kunskap om hur man kan leva på vår planet hållbart och fredligt.

I Finland finns det redan mer än 230 element i Wikiförteckning över levande kulturarv, varav Unescos lista är uppkallad efter bastutradition, fiolspel från Kaustby och nordisk klinkbåtstraditionen. I alla fall, det finns mycket mer levande arv att fira!

Vilket levande kulturarv är viktigt för dig? Vad överför du eller vill du vidarebefordra till kommande generationer? Vilka traditioner vill du få kännedom om resten av Finland och världen? Följ med oss för att bevara och dela levande arv som är viktigt för dig!

Håll ögonen öppna för fler nyheter om kampanjen!

Mera information: Leena Marsio leena.marsio(at)museovirasto.fi +358 29533 6017