Yleiso seuraamassa musiikkiesityksia Amengo Museum tapahtumassa

Amengo Museum

Kansallismuseon täyttävät kauneimmat romanisävelmät ja -puvut sekä hevosmiesten tarinat. Tapahtuma juhlistaa samalla viikolla vietettävää kansainvälistä romanipäivää.

Tule kokeilemaan, miltä sinä näyttäisit romanipuvussa tai askartelemaan oma paperinukke. Muotinäytöksessä näet ja kuulet, miten romaninaisten muoti on muuttunut vuosikymmenten aikana. Päivän musiikkiesityksissä kuulet kauneimmat romanisävelmät ja voit tutustua romanien koruihin ja Virpi Kinnusen romaniaiheisiin kuvakudoksiin. Museossa on nähtävillä myös Irmeli Huhtalan Koti etsii ihmistä - romanikuvat mainoksissa vastamainosvalokuvia. Iltapäivän paneelikeskustelussa puhutaan romanien elävästä kulttuuriperinnöstä ja sen tallentamisesta. Museossa voit törmätä elävään kirjaan, jolta voit kysyä romanikulttuurista.

Tapahtuman järjestävät Kansallismuseo, romanitaiteilija Hilkka Lindgren, Romaniasiain neuvottelukunta, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Romaniyhdistys ja Museovirasto. Tapahtuman tavoitteena on tuoda esille romanien rikasta elävää kulttuuriperintöä Suomessa ja herätellä keskustelua perinteen siirtämisestä ja tallentamisesta.

13.00 Aloitusesitys: Gelem, gelem ja Latšo Diives
13:15 Avajaispuheet
Suomen Romaniyhdistyksen nuorten edustajien tervetulotoivotus, Dimitri Lindgren
Elina Anttila, Kansallismuseon ylijohtaja

13.30 Lauluesitys: Mirette Lindgren

Paneeli: Näkymättömästä näkyväksi – kulttuuriperinnön keruun ja tallentamisen tavoitteet. Paneelissa mukana Hilja Grönfors (Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirja), Satu Blomerus, Helena Korpela ja Seija Roth (Kulje kanssamme – Suomen romanien historiaa lapsille -kirja) sekä Katarina Lillqvist (Romanikulttuurin museo -hanke).

14.30 Romanimuodin historiaa ja tätä päivää
Catwalk-esitys romanimuodista eilen ja tänään. Keskustelemassa Raila Kataja ja muotinäytöksen suunnittelija Hilkka Lindgren.

15.00 Sohvakeskustelu: Hevosmiesten tietotoimisto, haastattelijana Henna Huttu, Romaniasianneuvottelukunnan pääsihteeri

16.30 Hetki romanitähtien jalanjäljillä – musiikkia menneiltä vuosikymmeniltä
Juontajina Hilkka Lindgren ja Pertti Palm.

Solistit:
Sebastian Ahlgren, Joni Enroth, Vivian Flink, Daavid Hagert,
Maarit Leivo & Katja Keväänranta, Aale Lindgren, Sanna Mansikkaniemi,
Pertti Palm, Leif Valerius

Tilaisuuden juontaa Anita Lindgren.

Tapahtuman osoite

Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, Helsinki