Kuvakorttikuvat

Uusi elävän perinnön korttisarja on julkaistu!

Mitä on elävä aineeton kulttuuriperintö tämän päivän Suomessa? Minkälaisia perinteisiä esimerkkejä meiltä löytyy käsityöhön, luontoon tai vaikkapa musiikkiin liittyen? Entä minkälaisia perinteitä Suomen monenlaisilla vähemmistöillä on? Museoviraston ja Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran koostama elävän perinnön kuvakorttipakka johdattaa monenlaiset oppijat elävän perinnön äärelle.

Museovirasto on yhteistyössä ja Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa koonnut kasvattajille ja kouluttajille verkkosivuston, jota hyödynnetään jo eri puolilla Suomea. Opi.aineetonkulttuuriperinto.fi -sivustolta löytyy monenlaisia materiaaleja hyödynnettäväksi eri ikäisten opetuksessa.

Nyt julkaistu elävän perinnön korttisarja koostuu viidestäkymmenestä aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvästä kuvasta. Mukana on niin sienestystä, saunomista, kalakukkoa kuin kyykääkin. Uudistetussa korttisarjassa näkyvät vahvasti myös moninaisten kulttuurien perinteet Ukrainasta Meksikoon ja Syyriasta Intiaan. Kuvat on koottu Unescon, Museoviraston, Helinä Rautavaaran Museon ja Kulttuuriyhdistämö Interkultin kuvista. Mukana on myös Elävän perinnön kansallisen luettelon kuvia.

Kortit voi ladata ja tulostaa erilaisten ryhmien käyttöön Museoviraston Opi.aineetonkulttuuriperinto.fi -sivustolta. Kortit ovat helppo ja mutkaton tapa lähestyä itselle tuttua tai vieraampaakin kulttuuriperintöä. Kortteja on testattu alaluokilta lukiolaisiin ja niin opiskelijoiden, opettajien, harrastusryhmien ja ikäihmistenkin parissa. Kortit toimivat myös työhyvinvoinnin päivässä alun esittelytuokiona, kulttuuriperintö kun tutkimusten mukaan lisää hyvinvointia!

Korttisarja on julkaistu osana Elävän perinnön teemavuotta 2023 ja se sisältää entistä moninaisempia näkökulmia elävään perintöön. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2023 teema on elävä perintö. Samalla juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon sopimusta ja Suomen 10-vuotista taivalta aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen jäsenmaana.

Lataa kortit tästä

Näin käytät Elävän perinnön kuvakortteja:

Tulosta ja leikkaa kortit ja levitä ne esiin. Jokainen valitsee itselleen mieluisan tai kiinnostavan kortin ja esittelee kortin ja sen edustaman perinteen parille, pienryhmälle tai koko porukalle esitellen samalla itsensä. Esittelyssä voi esimerkiksi mainita miksi valitsit kortin, mitä tiedät perinteestä, miksi se on kiinnostava, keneltä olet perinteen mahdollisesti oppinut ja kenelle sitä itse siirrät eteenpäin.

Uusitut kortit ottavat huomioon kulttuuriperinnön moninaisuuden Suomessa. Ne sopivat hyvin työkaluksi esimerkiksi valmistavan luokan tai kulttuurisesti moninaiseen yleisopetuksen luokkaan, jolloin korttien avulla voidaan myös pohtia, mitä omasta ja toisten kulttuuriperinnöstä tiedetään ennalta.

Kerromme mielellämme lisää!

Leena Marsio, leena.marsio@museovirasto.fi

Ira Vihreälehto, ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi