Riina Tanskanen 2017

Elävän perinnön teemavuosi 2023

Tänä vuonna on monta hyvää syytä juhlistaa elävää perintöä! Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2023 teema on elävä perintö. Samalla juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon sopimusta ja Suomen 10-vuotista taivalta aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen jäsenmaana.

Elävää aineetonta kulttuuriperintöä juhlistetaan tänä vuonna ympäri maailmaa! Sopimuksen jäsenmaita on jo 180 ja kaikissa niissä suunnitellaan erityisiä toimia juhlavuodelle.

Myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivät (European Heritage Days) on valinnut teemakseen vuodelle 2023 elävän perinnön. EHD on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus, johon osallistuu vuosittain 20 miljoonaa ihmistä 46 eri maassa. Tätä Euroopan neuvoston ja Euroopan komission yhteistä ohjelmaa toteutetaan myös Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailulla ja European Heritage Days Stories -hankerahoituksella. Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä koordinoi ympäristöministeriö. Elävä perintö on ensi kertaa päivien teemana.

Teemavuonna elävää perintöä nostetaan monin eri tavoin viestinnässä, tapahtumissa ja hankehauissa. Alan toimijoita innostetaan nostamaan teemavuotta osana omia tapahtumiaan ja muuta toimintaa. Tulossa on viestintätukea, somepohjia ja muita työkaluja työn tueksi.

Teemavuotta vietetään läpi vuoden, mutta juhlinta tulee painottumaan syksyyn. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 4.–10.9.2023, mutta tapahtumia voi ilmoittaa mukaan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin koko vuoden ajalta. Unescon yleissopimuksen 20-vuotissyntymäpäiviä vietetään 17.10.2023.

Tule mukaan teemavuoteen!

Ilmoita tapahtuma kulttuuriympäristöpäivien kalenteriin, ja saat käyttöösi maksuttomia materiaaleja ja viestintätukea. Kaikki ovat tervetulleita mukaan toteuttamaan teemavuotta ja tekemään siitä entistä suuremman! Voit osallistua juuri itsellesi sopivalla tavalla.

Löydä lisää vinkkejä päivien järjestämiseen Suomen Kotiseutuliiton sivuilta ja Euroopan neuvoston esitteestä. Tästä löydät Museoviraston tiedotteen teemavuodesta.

Lisätietoja
Leena Marsio, Museovirasto leena.marsio@museovirasto.fi 0295 336 6017
Hanna Hämäläinen, Euroopan kulttuuriympäristöpäivät hanna.p.hamalainen@gov.fi 0295 250 095

Kansikuva: Riina Tanskanen 2017. Kuvattu Nuorisoseurojen Kalenat-tapahtumasta.