Oppimateriaalisivuston etusivu

Oppimateriaaleja elävästä perinnöstä

Koulujen ja oppilaitosten avuksi olemme koonneet tuhdin oppimateriaalipaketin elävästä perinnöstä monipuolisine tehtävineen. Tutustu ja ota käyttöön!

Mitä on elävä perintö? Millaista elävää perintöä Suomessa tai muissa maissa on? Miten perinteet muuttuvat? Uudelle nettisivustolle on koottu koulujen käyttöön oppimateriaalipaketti, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia käsitellä teemaa eri-ikäisten parissa.

Pelaa Kahoot-peliä kännykällä, tallenna sivustolle nuorten omat kuvat aiheesta, tutustu elävä perinnön ilmiöihin meillä tai muualla videoiden, kuvien ja tekstien kautta. Tehtävä- ja kuvapaketit tarjoavat monipuolisesti sovellettavia tehtäviä eri oppiaineiden opetukseen. Sivuston avulla voi toteuttaa tunnin vuorovaikutteisen sukelluksen elävän perinnön maailmaan tai järjestää vaikka kokonaisen ilmiöviikon.

Euroopan Unionin Kulttuuriperinnön teemavuonna 2018 sivulle koottiin oppimateriaali, jonka avulla haluamme tuoda eri Euroopan maiden aineetonta kulttuuriperintöä lähemmäs lapsia ja nuoria.

Materiaalia on tarjolla runsaasti. Elävän perinnön wikiluettelon 150 suomalaisen esimerkin lisäksi voi hypätä kansainväliselle tasolle ja perehtyä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloissa oleviin kohteisiin. Kielten opetuksessa voit hyödyntää eri maiden kansallisia luetteloita. Lisäksi Elävän perinnön YouTube-kanavalla on yli sata puheenvuoroa aiheesta.

Sivuston avulla on tarkoitus aktivoida lapsia ja nuoria pohtimaan omaa elävää perintöään ja jakamaan sitä videoina ja kuvina. Myös Elävän perinnön wikiluetteloon toivotaan kirjoituksia lapsilta ja nuorilta. Näihin talkoisiin toivotetaan tervetulleeksi kaikki Suomen koulut – tehdään yhdessä näkyväksi moninaisen Suomen elävää perintöä!

Sivuston on toteuttanut Museovirasto yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa ja se liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Sivusto on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.

Oppimateriaalisivusto

Lisätietoja

Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi +358 29533 6017
Ira Vihreälehto, erityisasiantuntija, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry, ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi +358 50 3381743