Purjehdusta limisaumaveneella

Limisaumaveneyhteisöt kokoontuivat Tanskassa syyskuussa

Pohjoismainen yhteistyö limisaumaveneperinteen puolesta huipentui Tanskassa pidetyssä konferenssissa syyskuussa 2023. Konferenssiin osallistui 130 henkeä eri puolilta Pohjoismaita. Limisaumaveneperinteiden peruskirja linjaa yhteistyötä tulevaisuuteen.

Pohjoismainen limisaumaveneperinne hyväksyttiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021. Kyseessä oli ensimmäinen yhteispohjoismainen hakemus. Pohjoismaista yhteistyötä on tehty taustalla jo vuosia ennen, nyt pidettiin ensimmäinen laaja yhteistyökonferenssi Tanskan Roskildessa ja Holbaekissa 21.-22.9.2023.

Konferenssissa kuultiin esityksiä eri maista niin veistämisestä, purjehtimisista kuin saaristokulttuuristakin, luotiin uusia verkostoja, vierailtiin veneveistämöillä ja tietenkin purjehdittiin limisaumaveneillä. Mukana konferenssissa oli myös delegaatio Suomesta, joka koostui Museoviraston, Puuveneveistäjät ry:n sekä Perinnekeskus Kuggomin edustajista.

Konferenssin merkittävin tavoite oli varmistaa, että Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsy johtaa konkreettisiin käytännön hankkeisiin, jotka turvaavat arvokkaan elävän perinteen ja tietotaidon säilymisen sekä kehittymisen Pohjoismaissa ja kansallisella tasolla. Tilaisuuden päätteeksi osallistujat allekirjoittivatkin Limisaumaveneperinteiden peruskirjan, jossa sitoudutaan suojelemaan ja vaalimaan pohjoismaista limisaumaveneperinnettä Unescon myöntämän statuksen mukaisesti. Peruskirja on avoin alan toimijoiden allekirjoituksille kaikista pohjoismaista.

Suomessa viimeinen puuveneenveiston koulutusohjelma ammattiopisto Liviassa lakkautetaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Suomessa perinteen säilyvyyden suhteen yksi konkreettinen tavoite onkin turvata alan koulutuksen jatkuminen, sillä se on välttämätön edellytys koko puuvenekentän hyvinvoinnille ja kehittymiselle.

Jatkossa vastaavia konferensseja tullaan järjestämään eri maissa joka toinen vuosi. Suomi on lupautunut konferenssin järjestäjäksi syyskuussa 2025.

Lisätiedot:

Katso konferenssin videotaltioinnit tästä linkistä.

Allekirjoita Limisaumaveneperinteiden peruskirja tästä linkistä.

Lue lisää konferenssista Suomen puuveneistäjien sivuilta.

Erikoisasiantuntija Leena Marsio, Museovirasto leena.marsio@museovirasto.fi puh. 029533 6017

Kuva: Juha Karikoski / Wikimedia Commons

Peruskirja