Demoskene on yksi 64 kansalliseen luetteloon jo hyväksytystä kohteesta. Kuvassa Assembly-tapahtuma Hartwall-areenalla 2004.

Kansallisen luettelon vertaisarviointi on nyt avattu

Museovirasto avasi kolmannen kerran haun Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Hakemuksia saatiin runsaasti ja nyt eri alojen asiantuntijoilla on mahdollisuus kommentoida hakemuksia 4.4.2023 mennessä wikialustalla.

Museovirasto vastaanotti määräaikana 41 hakemusta elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Museovirasto on suorittanut hakemuksille teknisen tarkastuksen, jonka läpäisi 28 hakemusta. Tarkastuksessa arvioitiin sitä, onko kohde aineetonta kulttuuriperintöä, hakemuksen pituutta sekä hakijatahon kelpoisuutta.

Tarkastuksen läpäisseet hakemukset avautuvat nyt asiantuntija-arviointiin. Asiantuntijat voivat olla esimerkiksi perinteen harjoittajia, tutkijoita, museo- tai arkistoalan ammattilaisia tai alojen opettajia. Kansallisessa luettelossa ovat edustettuina seuraavat aihealueet: juhlat ja tavat, esittävät taiteet, musiikki ja tanssi, suullinen perinne, käsityötaidot, ruokaperinteet, pelit ja leikit sekä luonto ja maailmankaikkeus. Kansalliseen luetteloon voidaan ottaa mukaan ehdotuksia elävästä perinnöstä näillä aihealueilla, niitä yhdistäen tai niiden ulkopuolelta.

Asiantuntijoiden kommenteilla on merkittävä rooli arvioitaessa kansallisen luettelon ehdokkaita. Käytä siis arvokas mahdollisuus hyödyksi ja ole mukana vaikuttamassa! Kannattaa vinkata tästä mahdollisuudesta muille asiantunteville tahoille ja henkilöille.

Kommenteissa arvioitsijat punnitsevat mm. perinteen elävyyttä ja elinvoimaisuutta, jatkuvuutta ja uusiutumiskykyä sekä merkitystä harjoittajien identiteetille. Arvioit eivät näy muille arvioitsijoille, vaan ne tulevat vain Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän käyttöön.

Toimi näin:

  • Mene Elävän perinnön wikiluettelon etusivulle.
  • Luo tunnukset sivun oikeasta ykäkulmasta omalla nimelläsi/yhteisösi nimellä. Ylläpitäjä antaa sinulle oikeudet arvioida hakemuksia.
  • Mikäli sinulla on jo tunnus olemassa, muttei arvioijan oikeuksia, pyydä niitä sähköpostitse suvi.lehtonen@museovirasto.fi
  • Mikäli olet ollut mukana arvioimassa aikaisempia hakuja, voit kirjautua wikiin ja mennä suoraan hakemusten arviointi sivulle.
  • Jätä kommenttisi painamalla hakemuksen vieressä olevaa nappia ”arvioi”. Hakemus on luettavissa arviointinäkymän alapuolella.
  • Muista, että arvioinnin tulee pohjautua Unescon sekä kansallisen luettelon arviointiperusteisiin. Ne löytyvät tästä dokumentista. Kirjoita siis arviosi niiden pohjalta.
  • Suositeltu enimmäispituus arviolle on 1000 merkkiä.
  • Muista lisätä kommentin loppuun nimesi sekä mahdollinen edustamasi taho.
  • Jätä arviosi viimeistään 4.4.2023 keskiyöhön mennessä.

Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tähän mennessä nimennyt kansalliseen luetteloon 64 kohdetta. Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille ja vie syvemmälle elävän perinnön suojelun prosessia. Samalla se on askeleen lähempänä kansainvälisen tason tunnustusta.

Kansallista luetteloa kootaan osana Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Unescon sopimukseen kuuluu myös aineettoman kulttuuriperinnön luettelointi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Kansallisen luettelon taustalla on Elävän perinnön wikiluettelo, johon on jatkuva haku. Wikiluettelossa on mukana jo yli 240 artikkelia yli 400 toimijataholta viidellä eri kielellä.

Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Suomesta Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin on valittu saunomisperinne Suomessa ja kaustislainen viulunsoitto. Tämän lisäksi listalla on pohjoismainen limisaumaveneperinne, jota Suomi haki yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa.

Lisätietoja: Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017

Muualla verkossa:

Elävän perinnön wikiluettelo

Elävän perinnön kansallinen luettelo

Tietoa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen toimeenpanosta Suomessa

Unescon kansainväliset aineettoman kulttuuriperinnön luettelot