Diplomi sienestyksen hyväksymisestä osaksi Suomen Elävän perinnön kansallista luetteloa.

Kansallisen luettelon hakukierros 2019

Museovirasto avasi toista kertaa haun Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 4.11-5.12.2019. Nyt asiantuntijoilla on mahdollisuus kommentoida hakemuksia 30.1.2020 mennessä.

Museovirasto vastaanotti määräaikana 24 hakemusta elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Näistä 21 läpäisi teknisen tarkastuksen. Nämä hakemukset avautuvat nyt asiantuntija-arviointiin. Vastaavanlaista vertaisarviointia ei ole muissa Unescon sopimuksen jäsenmaissa. Kunkin alan asiantuntijoiden kommentit ovat merkittävä lisä arvioitaessa kansallisen luettelon ehdokkaita. Käytä siis arvokas mahdollisuus hyödyksi ja ole mukana vaikuttamassa! Voit myös vinkata tästä mahdollisuudesta muille asiantunteville tahoille ja henkilöille.

Toimi näin:

  • Mene sivulle https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/
  • Luo tunnukset sivun oikeasta ykäkulmasta omalla nimelläsi/yhteisösi nimellä. Ylläpitäjä antaa sinulle oikeudet arvioida hakemuksia.
  • Mikäli sinulla on jo tunnus olemassa, muttei arvioijan oikeuksia, pyydä niitä sähköpostitse leena.marsio@museovirasto.fi
  • Mikäli olit mukana arvioimassa jo vuoden 2017 hakua, voit kirjautua wikiin ja mennä suoraan sivulle https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Toiminnot:AinutReview
  • Jätä kommenttisi painamalla hakemuksen vieressä olevaa nappia ”arvioi”. Hakemus on luettavissa arviointinäkymän alapuolella.
  • Muista, että arvioinnin tulee pohjautua Unescon sekä kansallisen luettelon arviointiperusteisiin. Ne löytyvät tämän dokumentin lopusta.
  • Suositeltu enimmäispituus on 1000 merkkiä.
  • Muista lisätä kommentin loppuun nimesi sekä mahdollinen edustamasi taho.
  • Arviointisi eivät näy muille arvioitsijoille vaan ne tulevat vain Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän käyttöön.
  • Jätä arviosi viimeistään 30.1.2020 mennessä.


Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Ensimmäisellä kerroksella vuonna 2017 opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi kansalliseen luetteloon 52 kohdetta. Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille ja vie syvemmälle elävän perinnön suojelun prosessia. Samalla se on askeleen lähempänä kansainvälisen tason tunnustusta.

Kansallisessa luettelossa ovat edustettuna seuraavat aihealueet: juhlat ja tavat, esittävät taiteet, musiikki ja tanssi, suullinen perinne, käsityötaidot, ruokaperinteet, pelit ja leikit sekä luonto ja maailmankaikkeus. Kansalliseen luetteloon voidaan ottaa mukaan ehdotuksia elävästä perinnöstä näillä aihealueilla, niitä yhdistäen tai niiden ulkopuolelta.

Kansallista luetteloa kootaan osana Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Unescon sopimukseen kuuluu myös aineettoman kulttuuriperinnön luettelointi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Kansallisen luettelon taustalla on Elävän perinnön wikiluettelo, johon on jatkuva haku. Wikiluettelossa on mukana jo 175 artikkelia yli 240 toimijataholta viidellä eri kielellä.

Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä Suomen ensimmäiset esitykset Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin koskevat saunomisperinnettä Suomessa ja toisena kohteena kaustislaista viulunsoittoa. Lisäksi Suomi on mukana pohjoismaista limisaumaveneperinnettä koskevassa hakemuksessa.

Lisätietoja:
Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017

Muualla verkossa