Ep logo rajattu

Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 2023

Museovirasto avaa kolmatta kertaa haun Elävän perinnön kansalliseen luetteloon tammikuussa 2023. Opetus- ja kulttuuriministeriön nimittää uusia kohteita kansalliseen luetteloon määräajoin. Tällä hetkellä luettelossa on 64 kohdetta. Haku on avoinna 15.3.2023 saakka.

Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille ja vie syvemmälle elävän perinnön suojelun prosessia.

Nyt uusia tahoja kannustetaan mukaan esittämään kohteita kansalliseen luetteloon. Liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin ja valmistella hakemus alan toimijoita, yhteisöjä ja perinteenharjoittajia yhdistävällä tavalla. Tarkoituksena on, että luettelointi itsessään syventää toimijoiden pohdintoja elävän perinteen suojelemisesta. Myös jo wikiluettelossa olevia kohteita kannustetaan mukaan esittämään kohteita kansalliseen luetteloon.

Kansallisen luettelon taustalla on Elävän perinnön wikiluettelo, johon on jatkuva haku. Wikiluettelossa on mukana jo 210 artikkelia yli 250 toimijataholta viidellä eri kielellä. Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Myös muilla elävän perinnön aloilla toimivilla asiantuntijatahoilla on mahdollisuus kommentoida sähköisesti kansalliseen luetteloon tehtäviä hakemuksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi 52 kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2017. Lyhyet esittelyt näistä 52 kohteesta löydät täältä. Toisen haun tuloksena vuonna 2020 julkistettiin 12 uutta kohdetta, joihin perustelut löydät täältä.

Kansallisesta luettelosta on mahdollista myöhemmin hakea Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Tällä hetkellä Suomen kohteita Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloissa on saunomisperinne, kaustislainen viulunsoitto sekä pohjoismainen limisaumaveneperinne monikansallisena kohteena.

Lisätietoja

Leena Marsio, Museovirasto leena.marsio@museovirasto.fi 0295 336 6017