Aineeton kulttuuriperintö På svenska | In English

1 Nyppyrit2 Siirtolapuutarha3 Tango4 Veneilijy5 Vappu6 Wanhat7 TyyhevonenFacebook-logo

YouTube-logo

OPI
 Suullisen perinteen rinki perusteilla


Mitä on tämän päivän suullinen perintö? Voiko suullisia perinteitä vaalia? Miten suullista perinnettä tallennetaan yhteisöjen kanssa? Minkälaisia kohteita Suomen tai Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon voisi hakea? Minkälainen rooli suullisen perinteen ringillä voisi tässä työssä olla?

Elävän perinnön ringit ovat osa Unescon yleissopimuksen toimeenpanoa aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta Suomessa. Työtä koordinoi Museovirasto. Tähän mennessä on perustettu käsityörinki, luontorinki sekä kansanmusiikin ja -tanssin rinki viemään Unescon sopimuksen toimeenpanoa eteenpäin omilla toimialoillaan. Näissä ringeissä on mukana yhteensä noin 60 erilaista toimijatahoa.

Ajatus suullisen perinteen ringin perustamiseen virisi marraskuussa 2017 järjestetyssä seminaarissa ”Elävä suullinen perintö - sananlaskuista slangilauluihin”. Seminaarin järjestivät Museovirasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska Litteratursällskapet i Finland sekä Kotimaisten kielten keskus. Seminaarin esitykset ja videotaltioinnit löytyvät tästä linkistä.

Rinki toimii verkostona ja solmukohtana, jossa kunkin alan perinteen harjoittamisesta, siirtämisestä, koulutuksesta, tutkimuksesta, dokumentoinnista ja tallentamisesta vastaavat toimijat voivat kohdata. Se voi mm. herätellä kansallista keskustelua, järjestää seminaareja ja tapahtumia sekä luoda uusia kumppanuuksia ja hankkeita. Sillä on myös roolinsa aineettoman kulttuuriperinnön luetteloinnissa. Elävän perinnön wikiluetteloon on jo kahden vuoden ajan kerätty esimerkkejä myös suullisesta perinteestä.

Suullisen ringin perustamiskokous järjestetään 8.3.2018 klo 10.00-12 Museoviraston Vaunuvajassa, osoite on Museokatu 1, Helsinki. Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumisia 28.2 mennessä oheisen linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/S/E4C76533DCDA3E02  

Tule siis mukaan keskustelemaan minkälainen toiminta olisi mielekästä suullisen perinteen alalla! Voit myös jakaa kutsua eteenpäin asiasta kiinnostuneille tahoille ja henkilöille.


Lisätietoja:


Leena Marsio, erikoisasiantuntija, leena.marsio(at)museovirasto.fi 

 Mv logo fi rgb lores