Aineeton kulttuuriperintö På svenska | In English

1 Nyppyrit2 Siirtolapuutarha3 Tango4 Veneilijy5 Vappu6 Wanhat7 TyyhevonenFacebook-logo

YouTube-logo

OPI
 Käsityörinki


Käsityötaidot ovat kautta aikojen siirtyneet taitajalta toiselle. Käsitöiden elävä perintö viittaa yhtä lailla taitoon ja tietoon tehdä käsitöitä erilaisilla elinympäristömme materiaaleilla, rakentaa taloja tai entisöidä huonekaluja. Käsitöitä tehdään omaan käyttöön harrastuksena ja monelle käsityö on ammatti. Toisaalta monessa ammatissa tarvitaan erilaisia käsityötaitoja.


Vuonna 2015 perustettu käsityörinki vie Unescon sopimuksen toimeenpanoa eteenpäin omalla toimialallaan. Ringin toimintaa koordinoi Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry. Sen toiminnassa ovat mukana Suomen käsityön museo, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Helsingin yliopiston käsityötieteen laitos, Suomen käsityön ystävät, Designmuseo, Restaurointikilta, Sami Duodji, Punomo.fi - Käsityö verkossa ry, Kässämartat, Helsingin työväenopiston tekstiilityö, Modus ry, Itä-Suomen yliopiston käsityötieteen / käsityönopettajien koulutus, Tekstiilikulttuuriseura sekä Museovirasto. Muutkin käsityöalan toimijat ovat tervetulleita ringin toimintaan.


Tammikuussa 2017 ilmestyi laaja verkkojulkaisu ”Itsetekemisen perinne – Käsityöt elävänä kulttuuriperintönä”, joka valottaa aihetta 10 asiantuntija-artikkelin kautta.


Yhteistyön pohjalta ovat syntyneet myös alkuvuonna 2017 julkaistut, Taitoliiton tuottamat Käsityön äärellä-keskustelukortit, jotka ovat uudenlainen tapa tutustua käsityökulttuuriin ryhmän kanssa tai itsekseen. Keskustelukorteissa on viisi teemaa: käsityöperinne, käsityötaito, yhteisökäsityö, hyvinvointikäsityö ja käsityövaikuttaminen. Kortit sisältävät 80 kirjallisuudesta poimittua käsityötä käsittelevää ajatusta ja 240 kysymystä. Kortteja voi tilata täältä.


Käsitöihin liittyviä esimerkkejä löydät Elävän perinnön wikiluettelosta. Tervetuloa mukaan kartuttamaan Wikiä elävän käsityöperinnön ilmiöillä!


Lisätietoja:


Kikka Jelisejeff, kehittämispäällikkö, Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, kikka.jelisejeff(at)taito.fi, puh. +358 40 7523 662 


Leena Marsio, aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, puh. +358 295 33 6017


 

 
Museovirasto logo fi