Aineeton kulttuuriperintö På svenska | In English

1 Nyppyrit2 Siirtolapuutarha3 Tango4 Veneilijy5 Vappu6 Wanhat7 TyyhevonenFacebook-logo

YouTube-logo

OPI
 Kansanmusiikin ja kansantanssin rinki


Kansanmusiikin ja kansantanssin rinki perustettiin heinäkuussa 2016 Kaustisen Kansanmusiikkijuhlilla. Salin täyteen keränneessä seminaarissa esiteltiin puhein, soitoin ja lauluin kansanmusiikin ja -tanssin kentältä neljä aineettoman kulttuuriperinnön esimerkkiä: runolaulu, suomenruotsalainen menuetti, kaustislainen viulunsoittoperinne ja romanilaulu. Kaikki kohteet löytyvät myös Elävän perinnön wikiluettelosta. Lisäksi rinki järjesti seminaarin Kansallismuseossa alkuvuodesta 2018.

Ringin toiminnassa ovat mukana Kansantanssin ja kansanmusiikin edistämiskeskuksen (KEK) jäsenjärjestöt eli Finlands Svenska Folkdansring, SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut, Finlands Svenska Spelmansförbund, Föreningen Brage i Helsingfors, Kansanmusiikki-instituutti, Kansantanssinuorten Liitto, Kanteleliitto, Karjalainen Nuorisoliitto, Maailman Musiikin Keskus - Global Music Centre, Perinnearkku, Pro Kaustinen, Rahvaanmusiikin kerho, Suomalaisen Kansantanssin Ystävät, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen etnomusikologinen seura - SES, Suomen Kansanmusiikkiliitto, Suomen Kansantanssi-instituutin puolesta ry ja Suomen Nuorisoseurat. Ringin toiminnassa on mukana myös Runolaulu-Akatemia. Mukaan ovat tervetulleita muutkin toiminnasta kiinnostuneet tahot. 


Vuosi 2018 on KEK:n teemavuosi "Kaikilla mausteilla - elävät perinteet kansanmusiikissa ja kansantanssissa" ja sitä lähtevät toteuttamaan alan 19 järjestöä. Lue lisää teemavuodesta, siihen liittyvästä työkalupakista ja #eläväperintö2018-haastekampanjasta täältä.


Elävän perinnön klinikat on ringin kehittämä konsepti, jota testataan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja Pispalan Sottiisissa kesällä 2018. Tarkoituksena on muotoilla klinikoista työkalu, jota voisi hyödyntää elävän perinnön suojelemisessa laajemminkin.


Musiikkiin ja tanssiin liittyviä esimerkkejä löydät Elävän perinnön wikiluettelosta. Tervetuloa mukaan kartuttamaan Wikiä uusilla esimerkeillä! 

 
Lisätietoja:


Matti Hakamäki, johtaja, Kansanmusiikki-instituutti, matti.hakamaki(at)kaustinen.fi, puh. +358 40 3588 921


Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, puh. +358 295 33 6017
 

 
Museovirasto logo fi