Aineeton kulttuuriperintö På svenska | In English

1 Nyppyrit2 Siirtolapuutarha3 Tango4 Veneilijy5 Vappu6 Wanhat7 TyyhevonenFacebook-logo

YouTube-logo
 Elävän perinnön ringit


Keskeinen työkalu sopimuksen toteuttamisessa Suomessa ovat elävän perinnön ringit. Rinki toimii koordinoivana elimenä ja solmukohtana, jossa kunkin alan perinteen harjoittamisesta, siirtämisestä, koulutuksesta, tutkimuksesta, dokumentoinnista ja tallentamisesta vastaavat toimijat voivat kohdata. Se voi mm. herätellä kansallista keskustelua, järjestää seminaareja ja tapahtumia sekä luoda uusia kumppanuuksia ja hankkeita. Sillä on myös roolinsa aineettoman kulttuuriperinnön kansallisessa luetteloinnissa.

Ringeille muotoillaan yhtenäinen toimintamalli, jota on mahdollista soveltaa eri osa-alueilla, isommissa tai pienemmissä yhteisöissä. Tämän työkalun avulla innostetaan yhteisöjä toimimaan elävän perinnön vaalimisen puolesta.

Lähivuosina pyritään muodostamaan elävän perinnön rinki kullekin viidestä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön osa-alueista. Tämän lisäksi tuetaan mahdollisuuksien mukaan muita oma-aloitteisesti syntyviä ala- tai ryhmäkohtaisia rinkejä.


Tähän mennessä on perustettu käsityörinkiluontorinki sekä kansanmusiikin ja -tanssin rinki viemään Unescon sopimuksen toimeenpanoa eteenpäin omilla toimialoillaan.


 Mv logo fi rgb lores