Aineeton kulttuuriperintö På svenska | In English

1 Nyppyrit2 Siirtolapuutarha3 Tango4 Veneilijy5 Vappu6 Wanhat7 TyyhevonenFacebook-logo

YouTube-logo
 Kansallinen elävän perinnön luettelo


Elävän perinnön wikiluettelo on vuodessa saanut yli sata alan toimijaa liikkeelle kertomaan elävistä perinteistään. Alustalle on kertynyt yli 120 ilmoitusta viidellä eri kielellä. 


Seuraava askel Unescon sopimuksen toimeenpanossa Suomessa on Elävän perinnön kansallinen luettelo. Siihen elävän aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen osallistuvat ja perinteen harjoittamista ja ylläpitämistä edistävät yhteisöt, yhdistykset tai yksityishenkilöiden ryhmät voivat esittää wikiluettelossa jo olevia kohteita. Hyviä käytäntöjä kootaan vain Elävän perinnön wikiluetteloon. 


Ensimmäinen hakukierros Elävän perinnön kansalliseen luetteloon järjestettiin maalis-huhtikuussa 2017. Hakemuksia saatiin lähes sata kappaletta. Suosio yllätti Museoviraston. Vahva medianäkyvyys eri puolilla Suomea sai erilaiset perinneyhteisöt liikkeelle. Kansallinen luettelo tekee asialle omistautuneiden työtä näkyväksi ja voi vahvistaa perinteiden asemaa.


Seuraavaksi alan toimijoille avautuu mahdollisuus kommentoida luetteloon tulleita hakemuksia sähköisen alustan kautta. Suomi on valinnut tässäkin poikkeuksellisen avoimen ja osallistavan toimintatavan, jota ei muissa sopimusmaissa ole vielä kokeiltu. 

    

Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä syksyn 2017 aikana. Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019.


Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Myös päätökset Unescoon lähetettävistä ehdotuksista tekee opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä.


Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. Haku Elävän perinnön wikiluetteloon on jatkuvaa.


Lisätietoja:
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017

 

 Mv logo fi rgb lores