Aineeton kulttuuriperintö På svenska | In English

1 Nyppyrit2 Siirtolapuutarha3 Tango4 Veneilijy5 Vappu6 Wanhat7 TyyhevonenFacebook-logo

YouTube-logo

OPI

YHTEYSTIEDOT


Leena Marsio
Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori
Museovirasto
leena.marsio[at]

museovirasto.fi
+358 295 336 017

Pirjo Hamari
Kehittämisjohtaja
Museovirasto
pirjo.hamari[at]

museovirasto.fi

+358 295 336 005

Mirva Mattila
Ylitarkastaja
opetus- ja kulttuuriministeriö
mirva.mattila[at]

minedu.fi
+358 295 330 269
Toimeenpano Suomessa


Suomi hyväksyi Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toteuttamisesta Suomessa. Kansallinen toimeenpanosuunnitelma (2015) linjaa sopimuksen toteuttamista ja Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2016-2018 tarkentaa sitä.   


Sopimuksen henki edellyttää, että yhteisöillä on keskeinen rooli aineetonta kulttuuriperintöä tunnistettaessa ja määriteltäessä. Sopimusta toteutetaan Suomessa toimilla, jotka edistävät ja turvaavat aineettoman kulttuuriperinnön vaalimista yleensä, esimerkiksi koulutukseen, tutkimukseen tai tallentamiseen liittyen. Tarkoituksena on tukea yhteisöjen edellytyksiä harjoittaa ja siirtää elävää aineetonta kulttuuriperintöään sukupolvelta toiselle.


Sopimusta toteutetaan verkostotoimintana, jonka ytimessä ovat monialaisista toimijaverkostoista kootut elävän perinnön ringit. Toimeenpanon tueksi opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt myös aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän.

Sopimukseen kuuluu myös aineettoman kulttuuriperinnön kansallisen luettelon laatiminen. Alkuvuodesta 2016 avattu Elävän perinnön wikiluettelo tarjoaa yhteisöille mahdollisuuden esitellä omaa aineetonta kulttuuriperintöään. Elävän perinnön kansalliseen luetteloon valittiin 52 kohdetta vuonna 2017. 


Unescon sopimukseen liittyen järjestetään paljon erilaisia seminaareja ja tapahtumia. Sivuiltamme löydät seminaarien puheenvuorojen esitykset sekä videotaltioinnit. Aihetta käsittelevät Museoviraston julkaisut löydät täältä.Pähkinänkuoressa


- Elävän perinnön wikiluettelossa 130 kohdetta 180 eri toimijataholta
- Elävän perinnön kansallisessa luettelossa 52 kohdetta
- Kolme elävän perinnön rinkiä: (käsityö-, luonto- sekä kansanmusiikin ja  
  kansantanssin), joissa 60 tahoa mukana
- 20 seminaaria joiden yli 100 videotallennetta Elävä perintö YouTubessa
- Ajankohtaiset kuulumiset Elävä perintö Facebookissa
- Neljä laajaa verkkojulkaisua
- Yli 150 mediaosumaa


 


 Mv logo fi rgb lores