Aineeton kulttuuriperintö På svenska | In English

1 Nyppyrit2 Siirtolapuutarha3 Tango4 Veneilijy5 Vappu6 Wanhat7 TyyhevonenFacebook-logo

YouTube-logo

OPI
 Elävän perinnön klinikka Kaustisella

 
Perjantaina 13.6.2018 klo 13-15
Kansantaiteen keskus, Kaustinen
Tapahtuma Facebookissa
 

Miten rekilaulut voivat? Kuka soittaa enää sarvea? Miltä kanteleensoiton tulevaisuus näyttää? Tule hakemaan klinikalta vauhtia juuri sinun edustamasi tai harjoittamasi perinteen suojeluun!
 
Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 13.7 järjestettävältä Elävän perinnön klinikalta haetaan vauhtia aineettoman kulttuuriperinnön suojeluun. Klinikat toteutetaan yhteistyössä Museoviraston kanssa osana Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Työskentely pohjautuu Unescon koulutusmateriaaleihin, joita käytetään yli 70 maassa. Kesän toinen klinikka pidettiin Pispalan Sottiisissa 16.6.

Klinikalla otetaan tunnin tehokäsittelyyn osallistujien toiveesta kansantanssin muotoja ja pohditaan alan toimijoiden kanssa pienryhmissä mitä perinteen tulevaisuus näyttää, mitä uhkia siihen liittyy ja miten tulevaisuus saataisiin näyttämään valoisammalta. Klinikan osallistujat saavat mukaansa tukun askeleen pidemmälle jalostettuja kehittämisajatuksia ja samalla laitetaan liikkeelle kansallista näkyvyyttä tarjoavia artikkeleita Elävän perinnön wikiluetteloon.

Klinikat liittyvät teemavuoteen "Kaikilla mausteilla - elävät perinteet kansanmusiikissa ja kansantanssissa", jonka taustalla on Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskus (KEK). KEK koordinoi alaan liittyvä elävän perinnön rinkiä, jossa on mukana 20 alan organisaatiota. 


Aineeton kulttuuriperintö on juuri nyt ajankohtainen teema, sillä Suomi valmistautuu esittämään ensimmäisiä kohteitaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ensimmäisenä käynnistetään saunomisperinnettä koskevan esityksen valmistelu. Esitys toimitetaan Unescolle maaliskuussa 2019. Seuraavana kohteena valmistelussa on kaustislainen viulunsoittoperinne. Lue lisää täältä.

Museovirasto on jo kahden vuoden ajan kerännyt esimerkkejä Elävän perinnön wikiluetteloon. Saalis on komea: yli 140 wikiartikkelia 200 eri toimijataholta. Mukana ovat niin saunominen, karjalanpiirakat, kaustislainen viulunsoitto kuin tikkuristikin. Yhtä lailla luettelosta löytyvät romanien lauluperinne, dansen purpuri kuin saamelainen käsityöperinne kuin afrikkalainen musiikki ja tanssi Suomessa. wikiluettelon parissa on jatkuvaa ja uusia esimerkkejä haetaan koko ajan. Kansantanssista mukaan toivotaan lukuisia uusia artikkeleita!

Elävän perinnön klinikalle ovat tervetulleita alan ammattilaiset, harrastajat, tutkijat ja järjestöjen edustajat. Klinikka järjestetään perjantaina 13.7. klo 13-15 Kansantaiteen keskuksessa.

Yhteistyössä Museovirasto, Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, Kansanmusiikki-instituutti ry sekä Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskus KEK.

 
Lisätiedot ja ilmoittautumiset klinikoille

Matti Hakamäki, johtaja, Kansanmusiikki-instituutti, matti.hakamaki(at)kaustinen.fi, puh. +358 40 3588 921
 
Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, p. 0295 33 6017
 
 
 
Museovirasto logo fi